Як збільшити дохідність інвестицій в землю на 5%?

Як збільшити дохідність інвестицій в землю на 5%?

 

Якщо Ви пасивний інвестор та інвестували в землю та надали її в оренду українській агрокомпанії, то це не означає, що Ваша єдина роль в цьому договорі - отримувати орендну плату.

 

Тож давайте протестуємо Вашу обізнаність своєї зони відповідальності:

▫️ Чи уважно Ви прочитали свій договір оренди землі?

▫️ Чи знаєте Ви що розмір орендної плати землі залежить від її нормативно-грошової оцінки (НГО)?

▫️ Чи вважаєте себе відповідальним пасивним за контроль своєчасності та правильності оцінки землі та відповідно і орендної плати?

▫️ Чи Ви впевнені, що в 2024 році отримаєте орендну плату на 5,01% більш ніж в 2023 році?

 

Якщо Ви відповіли "ні" хоча б на одне запитання, тоді варто виконати наступний план дій.

 

1️⃣ Вивчити свій договір оренди

Ким, в які строки, на підставі яких документів визначається нормативно-грошова оцінка (НГО) та орендна плата. Наприклад у мене орендна плата визначається Орендарем з врахуванням щорічного коефіцієнту НГО, який визначається рішенням Держгеокадастру. Для орендної плати у 2024р коефіцієнт індексації = 1,051.

 

2️⃣ Перевірити НГО своєї ділянки

Зайти на сайт Державного земельного кадастру (ДЗК) та перевірити НГО своєї ділянки. Якщо НГО змінилася - зробити витяг про НГО.

 

3️⃣ Звірити НГО з Орендарем

Якщо НГО збільшилась, то варто про це нагадати Орендарю передавши йому відповідний документ (витяг з сайту ДЗК).

 

4️⃣ Відстоювати свої права

▫️ комунікувати із службами підтримки орендаря, центральних та обласних ДЗК для розуміння їх аргументів незгоди / вимог щодо позитивного розв'язання Вашого питання

▫️ складати офіційні запити до державних органів, щодо їх бездіяльності / змушення певних дій в рамках їх компетенції та судові позови проти Орендаря

▫️ написати в коментарях до цього допису про це

 

⚠️ Мій кейс та Вивчені уроки

▫️ дивитися, хто твій орендар

Мій Орендар: "чемпіон" Україні по оренді землі, корпорація UkrLandFarming, в особі ТОВ Схід - Райз, власником якого є американська компанія Олега Бахматюка, учасника кейсів рекордного хабаря та махінацій із грошима міжнародних інвесторів.

Джерело

Джерело

"Здається яблучко від вишеньки не далеко впало", бо спілкування з кол-центром Схід - Райзу показало небажання Компанії виконувати свої обов'язки по договору щодо індексації орендної плати. На їх думку, Орендодавець має за свій кошт замовляти оцінку НГО від експертів. Ба більше, вони мене переконували, що НГО моєї ділянки не змінилась. Прийшлось "йти назустріч" та надати їм витяг з ДЗК з оновленою НГО.

▫️ контролювати НГО на початку кожного року

Джерело

Функціонал електронної бази ДЗК не передбачає (хоча це елементарне технічне питання, оминання якого призвело до порушення майнових прав багатьох Орендодавців) автоматичного масового оновлення НГО при зміні коефіцієнта. Оновлення НГО відбувається лише в момент подання запиту користувача про дані певної ділянки або отримання витягу про його НГО.

▫️ у разі систематичного порушення прав Орендодавця, у вигляді систематичної та несвоєчасної сплати орендної плати, можливо ініціювати дострокове припинення договору через суд.

 

????"Дякую тобі" кол-центр Схід Райзу за ідеї для цього допису.

 

Поділиться, будь ласка, своїм досвідом спілкування з Орендарями в коментарях та поширте допис друзям, яким це цікаво.

 

 

????Примножуйте корисне - діліться ним!

 

Телеграм | Ютуб | Спільнота iTalks

Напишіть нам

Будемо раді почувати ваші думки з приводу даної публікації