Декларування інвестиційних доходів у 2024 році

Декларування інвестиційних доходів у 2024 році

Покроківка по декларуванню доходів з інвестицій

 

Для подачі податкової декларації як фізособа, бажано зробити наступні кроки:

  1. Згадати як це робити

29.02.2024 ми провели етер про декларування в 2024р , ціль якого не лише навчити українців декларувати, а й допомогти нашим колегам - Артем Ваганов та Іван Воробей, фінансовим планерам iPlan.ua, які перебувають в лавах ЗСУ. Ви можете придбати запис цього етеру (1,5 година навчання + 1,5 години відповедей на запитання глядачів) сплативши донат від 350 грн за цим посиланням

 

  1. Підготувати потрібну інформацію та документи

 ⚠️ Ці документи зберігайте мінімум 3 роки + 6 місяців після закінчення війни (саме тоді спливе строк позовної давності по сплати податків, за невірно задеклоровані доходи) 

 

  1. Складіть розрахунки

         1. Полуавтоматично, за допомогою генератора податкових звітів ua.tax.web 

    • Якщо інвестували через ІВ зробити Flex Flex report  (будь ласка додайте туди розділи Broker interst paid, Brokers interest received, Corporate events)  та потім обробити його xml файли за інструкцією.

    • Якщо інвестували через інших брокерів то вивантажити операції у форматі csv відповідно до цих інструкції

    • Вибірково перевірити правільність застосування курсів НБУ та податкових ставок (???? бо це безкоштовний застосунок )
    • зберегти (Ctrl+c Ctrl+v) розрахунок, отриманий від порталу, у своєму iPlan таблиці (якщо ви є Клієнтом iPlan.ua)

         2.Розрахувати самостійно. Наприклад за такою формою

 

  1. Заповнюте декларацію

 

  1. Робить профілактику

Якщо хочете спрацювати на упередження щодо запитів ДПС про надання документів , що підтверджують Ваші дивіденди та інвест.прибутки / збитки, зробить наступне:

  • "легкий шлях", але не факт що ДПС сподобається: збережіть у Google Sheet результат розрахунку податків за допомогою сервісу ua.tax.web  та  додайте до нього заголовок "Результат розрахунку інвестиційного прибутку та /або сум дивідендів від акцій на брокерському рахунку Interactive Brokers", збережіть його в pdf (меню Googlle Sheet  Файл- Експорт)

  • "складніше", але надійніше, зробіть в IB повний звіт про інвест. прибутки та інші інвест.доходи: дивіденди, купони, % по рахунку та SYEP (інструкція). Там немає української, тому скоріше за все за все потрібно буде витратити час + гроші на його переклад.

  • Якщо" хитрість Ваше друге ім’я" та  Ви вирішили сплачувати лише 1,5% ВЗ, у розділі Tax forms SD беріть форму 1042-S та перекладайте її на укр.мову, нотаріально засвідчуйте та подавайте разом з декларацією. Але майте на увазі, що такий спосіб не відповідає вимогам законодавства, тому що для зарахування податків, сплачених за кордоном, Ви маєте надати відповідну довідку з іноземної податкової. Але може Ви той кому пощастить)

  • До кожного документу додайте засвідчувальну підпис "Відповідає орігіналу. П.І.Б., дата , підписано ЄЦП". Як це робити в pdf? Я користую цей додаток купуючи ліцензію на 1 день

 

  1. Kiss & fly

  • Відправьте декларацію через кабінет платника податків. Обовязково зберігайте собі на диску декларацію та квитанцію №2 у pdf форматі. Знадобиться , якщо ДПС не знайде її у себе.
  •  Документи, які Ви додаєте до декларації можн адодавати як додаток до декларації "Документ довільного формату" F1360102, я би писав ще супроводжуючого листа з поясненням які саме документи додаються.

 

  1. Дотримуйтесь строків

  • декларацію потрібно подати до 1го травня року, наступного за звітним

  • заплатити податок до 1го серпня року, наступного за звітним

  • заявити про право на податкову знижку - не пізніше 31 грудня року, наступного за звітним

  • відстрочити декларування (додаю приклад), якщо відсутні документи про отримання доходів або сплату податків за кордоном  до 31 грудня року, наступного за звітним  - до 1го травня року, наступного за звітним

  • Але якщо є змога - краще не чекати та допомогти державі в цей складний для всіх нас час. Реквізити для сплати податку з’являться у Вашому кабінеті платника податків через деякий час (2-3 тижні після прийняття декларації податковою)

 

  1. У ДПС є до Вас запитання?

  • Якщо це стосується помилок в декларації, відсутності документів на податкову знижку - Ви маєте це виправити

  • Для відповіді на решту запитань мають бути підстави (проведення документальної перевірки) , якщо їх немає перегляньте будь ласка вебінар, як спілкуватись в таких випадках з податковою. Я зазвичай пишу їм такого листа,  типу “Лише подивитись”.

  • І будь ласка не вирішуйте ніяких питань з ДПС по тлф. Його можна використовувати для спілкування пояснень своєї точки зору, організації офф лайн зустрічей - не більше. Чим закінчується порушення цього правила, розповідаю. 

 

Бажаємо Вам успіхів у декларуванні!

Отримати більше допомоги в декларуванні або навчитись ще карще це робити самостійно можна за допомогою спільноти самостійних інвесторів iTalks або ставши Клієнтом iPlan.ua 

Напишіть нам

Будемо раді почувати ваші думки з приводу даної публікації